Warsztaty kucharzenia
Po uzyskaniu w wieczyste użytkowanie z firmy Pobiotic`s Warszawa z siedzibą w Bratuszynie, sprzętu kuchennego (zmywarki, kuchni gazowej, kompletu garnków, robota), oraz zakupie drobnego sprzętu, uruchomiliśmy pomieszczenie kuchenne udostępnione nam przez dyrekcję Liceum Ogólnokształcącego w Kole. Panowie: J. Żyliński i S. Jasiński, zrobili drobny remont pomieszczenia i mogliśmy zacząć. Na warsztaty zapisało się 35 osób, które podzielono na dwie grupy.
I grupa, pod kierownictwem Krysi Żylińskiej, spotyka się we wtorki o 16:00, a II grupa pod kierownictwem Haliny Bartmińskiej – w poniedziałki . Spotkania są organizowane co dwa tygodnie. Pierwsze spotkanie nastąpiło 18 października 2017 roku.
Chętne panie przygotowują przepisy, które otrzymują uczestniczki obu grup. Potem następuje wykonanie potraw i „próby smakowe”. Rozliczenie z wydanych na produkty kwot jest dzielone na ilość osób. Nauczyliśmy się robić:
- Zupę z dyni, dynię w occie, dżem z dyni.
- Kalafior po grecku.
- Chrusty i żurek na gąskach.
- Danie makaronowe.
- Pierogi z mięsem i pieczarkami oraz pastę ze słonecznika i barszczyk.
- Zapiekankę z karkówki i warzyw.
- Rogale drożdżowe.
- Wołowinę po chińsku.
- Zupę grzybową, knedle ze śliwkami i babkę.
- Dnia 19 grudnia 2017 roku, obie grupy spotkały się na wieczerze przedświątecznym. Skorzystano z cateringu p. Z. Kwiatkowskiego i własnego ciasta