Warsztaty kucharzenia

20171215_162237Po uzyskaniu w wieczyste użytkowanie z firmy Pobiotic`s Warszawa z siedzibą w Bratuszynie, sprzętu kuchennego (zmywarki, kuchni gazowej, kompletu garnków, robota), oraz zakupie drobnego sprzętu, uruchomiliśmy pomieszczenie kuchenne udostępnione nam przez dyrekcję Liceum Ogólnokształcącego w Kole. Panowie: J. Żyliński i S. Jasiński, zrobili drobny remont pomieszczenia i mogliśmy zacząć. Na warsztaty zapisało się 35 osób, które podzielono na dwie grupy.

I grupa, pod kierownictwem Krysi Żylińskiej, spotyka się we wtorki o 16:00, a II grupa pod kierownictwem Haliny Bartmińskiej – w poniedziałki . Spotkania są organizowane co dwa tygodnie. Pierwsze spotkanie nastąpiło 18 października 2017 roku.

Chętne panie przygotowują przepisy, które otrzymują uczestniczki obu grup. Potem następuje wykonanie potraw i „próby smakowe”. Rozliczenie z wydanych na produkty kwot jest dzielone na ilość osób. Nauczyliśmy się robić:

  1. Zupę z dyni, dynię w occie, dżem z dyni.
  2. Kalafior po grecku.
  3. Chrusty i żurek na gąskach.
  4. Danie makaronowe.
  5. Pierogi z mięsem i pieczarkami oraz pastę ze słonecznika i barszczyk.
  6. Zapiekankę z karkówki i warzyw.
  7. Rogale drożdżowe.
  8. Wołowinę po chińsku.
  9. Zupę grzybową, knedle ze śliwkami i babkę.
  10. Dnia 19 grudnia 2017 roku, obie grupy spotkały się na wieczerze przedświątecznym. Skorzystano z cateringu p. Z. Kwiatkowskiego i własnego ciasta

 

Lipiec 2020
P W Ś C P S N
« Cze    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031